Šta je bol

Bol ima mnogo lica i svaka osoba ga doživljava drugačije. Bol je veoma neprijatna senzacija, ali baš zbog toga je jedan od najkorisnijih alarmnih signala koje nam vlastito tijelo šalje. Dakle, bol je neprijatan osjećaj i emocionalno iskustvo povezano s aktuelnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva.

Bol je veoma čest i kod mlađih i kod starijih osoba a procjenjuje se da se oko 40% pacijenata koji posjete svog ljekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti žali na bol. Pretpostavlja se da se bol javlja i kod većeg broja stanovnika ali da se ostali pacijenti uopće ne obraćaju ljekaru, već se okreću samomedikaciji ili pomoć traže od farmaceuta.

Koji bol možemo sami liječiti

Koliko je bol kompleksan toliko je složeno i njegovo liječenje. Bol se liječi nefarmakološkim postupcima i farmakološkom terapijom. Akutni bol najčešće podliježe samoliječenju ili automedikaciji, odnosno pacijent sam tretira bol bez prethodne konsultacije ljekara. Akutni bol je jednostavniji za liječenje, najčešće se primjenjuju analgetici (lijekovi za otklanjanje ili ublažavanje bolova) i po potrebi neka fizikalna metoda. Zbog navedenog, danas je u apotekama dostupan veliki izbor analgetika među kojima su i analgetici koje pacijent može dobiti bez ljekarskog recepta. Oko 50 različitih analgetika je prisutno danas na tržištima ali je samo nekoliko dostupno u slobodnoj prodaji, odnosno bez ljekarskog recepta (npr. acetilsalicilna kiselina, ibuprofen, naproksen, deksketoprofen i paracetamol). Dostupnost velikog broja različitih lijekova ponekad kod pacijenta može otežati odabir onog najboljeg. Bolovi koji najčešće podliježu samomedikaciji su glavobolja, zubobolja, menstrualni bol, koštano-mišićni bolovi, bubrežne kolike itd.

Kada potražiti pomoć ljekara

Ukoliko bol traje duže, ukoliko je snažnog intenziteta, ukoliko se istovremeno pojave i neki drugi simptomi na osnovu kojih možemo posumnjati na prisustvo nekog ozbiljnijeg oboljenja, neophodno je da se javimo svom ljekaru. Liječenje ovakve vrste bolova ovisi o uzroku tako da je utvrđivanje uzroka zapravo prvi korak ka uspješnom liječenju hroničnih i jakih bolova, te zahtijeva saradnju različitih zdravstvenih stručnjaka kako bi se odabrala pravilna kombinacija lijekova, analgetika i koanalgetika te fizikalne, ali i psihološke ili čak psihijatrijske metode liječenja.